De leste is den beste

Januari, 2015

Zo, het zit erop.

Ik heb het (jammer genoeg) niet over de zwangerschap, maar over onze – gelukkig – geringe bezoekjes aan de gynaecoloog. Ze zitten erop. Alle drie. En het was ruim voldoende.

Hoe je het ook draait of keert, om de één of andere reden kom ik er telkens helemaal anders buiten dan na een uurtje kletsen en dollen met de vroedvrouw. Het kan ook aan mij liggen hoor. Hoewel ik vermoed dat dit nu echt niet aan mij ligt.

 Na elke bezoek slaagt dokterlief erin om me al een slechte moeder te doen voelen op voorhand, onbewust en ongewild vast, maar daar gaat het niet over.

Het eerste bezoek was een vrij kort en nuchter bezoek. Bevestigen van de zwangerschap op echografie, proficiat wensen, moederboekje en staaltjes multivitamines en foliumzuur meekrijgen, even een licht verbaasde blik toegeworpen krijgen als je meedeelt dat je door de vroedvrouw wenst opgevolgd te worden en hier dus normaal gesproken maar 3 keer over de vloer zal komen. (Misschien ging het daar fout.) Ach, their loss.

Het tweede bezoek is meteen ook een uitgebreider bezoek, met gedetaileerde structurele echo. Lees: Even checken of MonsterWonder alles heeft wat er dan te hebben valt. Een suikertest opgedrongen krijgen (alle chinezen, maar niet met…). Weegschaal (vinden dokters errug belangrijk). Bloeddruk. De hele poespas.

Dit tweede – gouden – bezoekje wordt nog steeds fier uit de doeken gedaan op familiefeestjes en random cafébezoeken door manlief. Zoals je wel kan verwachten liet ik me die suikertest niet zomaar opdringen en maakte ik het de tamelijk arrogante en te veel gel dragende doktersassistent niet gemakkelijk. Wanneer als klap op de vuurpijl ook bleek dat hij niet kon antwoorden op mijn vraag waarom die suikertest dan zogezegd standaard was en mijn echtgenoot handen wrijvend een denkbeeldig overwinningshuppeltje deed was ik er helemaal klaar mee. Bij wijze van ‘pootjelap’ begon hij een eind te zwetsen over hoe weinig ik was bijgekomen en dat het kindje wel wat aan de kleine kant leek te zijn. Niets zorgwekkend hoor, maar dat houden we beter wel in de gaten. Nou.

Het derde en tevens laatste bezoek, afgelopen dinsdag, was ook geen succes. Puur emotioneel voor mezelf dan. Papa in wording kon zijn geluk niet op. Dat wordt zo snel duidelijk.

Hier ging het ook om een uitgebreide echografie. Kijken of alles mooi groeit en erop en eraan zit. Met andere woorden: Kan dat kind op een normale manier ter wereld komen of niet. 10/10 wat dat betreft. Ik vertel jullie zelfs meer: het te verwachten gewicht was ongeveer 1300 gr. De dokter wist ons te vertellen dat het geschatte gewicht nu toch al wel 1900 gr. was. En dat wordt je meegedeeld als je met je panty’s op je knieën, onderbroek licht naar onder getrokken en een buik vol “dit gaat even koud zijn” gel gesmeerd op een gyneacologische stoel ligt. Mijn reactie lijkt logisch. Maar wacht.

Meneer de mevrouw de gynaecologe zei dat dit kind – als ik het volhield tot mijn uitgerekende datum, lekker aansturend op een vroegtijdige bevalling – wel achteraan de 3 kg ging wegen. 3,7 of 3,8 kg.

“Tja, wel wat boven de curve inderdaad” : Kwam er als reactie op mijn duidelijk verbouwereerde blik.

“Aan uw buik alleen te zien, zou ik ook al zeggen dat je verder was.”

Doktersdiploma’s gaan duidelijk niet gepaard met sociaal aanvoelingsvermogen. Toch alleszins niet hand in hand.

Lang verhaal kort doet MonsterWonder het helemaal prima en na een migraine-aanval van jewelste kon ik mijn nuchtere zelf terugvinden. Ik denk dat hij/zij een flinke inhaalbeweging gemaakt heeft om dat overdadig hugoboss-assistentje een poepje te laten ruiken. En vandaar nu even “boven de curve” zit. Zwijg me overigens over curves en grijze zones. Later meer hierover.

Wij zijn klaar, baby is klaar.

Nu nog 7 weken tanden bijten.

Are we there yet?

U

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s