Een open brief aan Dirk Van Tichelt

Dirk, – als ik zo vrij mag zijn u bij de voornaam te noemen, we zijn tenslotte beide ouders van een schat van een kind dat moeilijk slaapt, dus ik ga er gewoon voor gaan.

Proficiat met de geboorte van Arthur, u zal kunnen beamen dat het ouderschap het mooiste maar ook de meest onderschatte en meest onmogelijk voor te bereiden mijlpaal uit uw leven is.

 Ik hoorde dat Arthur ’s nachts vaak moeilijk slaapt. Welkom in #teamnosleep! Het is hier soms echt dik klote, maar we zijn met veel om elkaar te dragen. Iets van zielen en vreugd, zeker.

Ik wilde gewoon zeggen dat Arthur klinkt als een gezonde baby van 4 maanden met een goede appetijt en veel liefde voor zijn mama en papa. Doorslapen op 4 maanden is de uitzondering waarbij ik stiekeme jaloerse gevoelens wegsteek en gemeend de baby in kwestie prijs met lof. Gelukzakken zijn het, die ouders met hun eenhoorn-baby’s.

Stop nooit met oogcontact maken met die kleine knapperd. Hij heeft immers zijn papa gemist en is niet alleen hongerig aan de borst maar ook minstens even hongerig naar die knuffels en grapjes van mama en papa. Maak van badderen en verluieren jullie momentje. Maar stop nooit met elkaar diep in de ogen te kijken vol liefde en bewondering.

Ik hoorde dat je moe was. Ik hoorde vooral dat je bezorgd was of je het wel allemaal goed deed. Dat prille ouderschap. Wel Dirk, als ik het zo hoor zijn jullie gewoon de perfecte ouders voor jullie zoon. Net niet perfect, maar perfect voor hem. Volg je gevoel, je instinct, dat is vaak je beste raadgever. Dat slapen? Ja, dat is iets he. Niet meer dan normaal dat hij ’s nachts wil drinken of een beetje huid op huid nodig heeft, echt waar. Maar ik ga graag eens met jou eentje drinken, want bij zo’n gesprek hoort een wijntje denk ik dan. Misschien best na de kampioenschappen?

Mijn dochter (nu 2 jaar) was ook een grote liefhebber van de borst. Op 6 weken sliep ze door en riep ik het van de daken. Dommerik – noem me een beginner. Ik ging terug werken toen ze ongeveer 4 maanden oud was en van de ene dag op de andere was het gedaan met doorslapen. Al snel ging het van 1 a 2 keren naar 7 a 8 keer per nacht. De meningen waren verdeeld: “schuld van borstvoeding, te veel dragen, op de kamer slapen, laten huilen, mama-honger,…”

Ik beken een tweede feit: ik ben vroedvrouw van opleiding en werk als verpleegkundige bij Kind&Gezin. Maar als het aankomt op ouderschap ben ik blij met mijn bagage, maar volgen wij nog steeds gewoon ons buikgevoel.

Wij sloegen alle goedbedoelde en grootmoederlijke adviezen in de wind en deden waar wij – onze dochter incluis – ons goed bij leken te voelen. Verder zoals we bezig waren. Borstvoeding, en als ze wakker werd troosten, zingen en op zich sliep ze best snel terug in. Zijn wij moe? Doodmoe en doodgelukkig. Ondertussen wordt ze ongeveer 1 a 2 keer wakker per nacht.

Ik verkoop geen praatjes en heb geen waarheid in pacht. Maar weet dat het lang duurt voor je elkaar, moeder en zoon, vader en zoon elkaar écht hebt leren kennen. Wat hij fijn vindt, wat hem troost, en dat is kei oké. En als je gevonden hebt bij welke aanpak jullie je kunnen vinden en vooral fijn bij voelen, bel gerust, wij ondersteunen graag in de methode waar jullie achter staan.

Dat laatste was dan toch een verkoopspraatje zeker?

Oh en Dirk, be gentle with yourself, you’re doing the best you can.

Veel succes met de komende wedstrijden

Geniet van die mooie vent, want jullie doen het zo bijzonder goed.

En tot snel bij dat wijntje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s