Ik kies omdat ik van je hou, kleintje

Ik geloof dat sprookjes zouden moeten onderwezen worden zoals geschiedenisboeken.

Dat terzijde.

Ik ging me de afgelopen weken afvragen waarom we als jonge vrouw de vanzelfsprekende keuze maken om rond 23-jarige leeftijd langs te gaan bij de gynaecoloog. “Gewoon, op controle, zien of ik wel goed bezig ben” verantwoorden we onszelf.

Ik bevind mezelf in de bevoorrechte positie, op dat vlak, aangezien ik vroedkunde gestudeerd heb en een wijze professor me leerde dat dit bezoek, voor je 25ste levensjaar, vaak zinloos is. Tenzij je klachten hebt natuurlijk. Maar laat ik hier ook de huisarts niet vergeten. Een tevens zeer goed opgeleid man of vrouw die vaak raad weet met een pilletje of pommade (gotta love the word ‘pommade’).

 Maar toch, door gewoonte, opvoeding, samenleving – sociale druk – en reclame kiezen we vaak te snel voor de gynaecoloog, of ik zeg het verkeerd, we kiezen op het verkeerde moment voor de gynaecoloog. Want wat mama zegt, dat moeten we maar doen. Ook zij zijn er groot mee geworden, of niet?

Mijn mama is bevallen van mij met de huisarts. Alternatief vóór haar tijd.

Als we dan zwanger zijn, trappen we er vaak terug met beide voeten in. De keuze die dan valt, valt in de badkamer, bij mij was dit op het toilet van de Medische Beeldvorming in AZ Klina, maar bij normale mensen is dat eerder een huiselijkere sanitaire voorziening. Dan, wanneer dat tweede streepje samen met een gevoel van onoverwinnelijke euforie stilletjes tevoorschijn komt, beslissen we: Ik moet aan afspraak maken bij de …

Ik ga brutaal zijn en komen met absoluut geen accurate cijfers, maar subjectieve getallen. Hoe het voor mij aanvoelt. Ik denk dat op die drie puntjes 80 procent van de vrouwen uit mijn omgeving kiest voor een afspraak bij de gynaecoloog. 15 procent gaat voor de huisarts voor een bloedname en een magere 5 procent denkt aan de vroedvrouw.

Onterecht vind ik. Maar dat is mijn bescheiden mening.

Ik ga geen betoog schrijven over waarom je wel en waarom je niet. Pas op, de drang is groot, maar dat laat ik over aan andere kruisvaarders.

 Ik wil jullie vertellen wat ik koos, wat wij kozen en hoe we er ons bij voelen.

Ik koos voor de ultieme combo. Ik ga voor mijn 3 echo’s (jep, er zijn er maar 3 nodig) naar de gynaecoloog en de rest van mijn controles en praatjes doe ik bij mijn vroedvrouw. ’t Is er eentje met een gezonde portie realiteit, geen blad voor de mond, geen wierookstuff en oliekes, maar een vrouw met ballen die luistert en vooral mijn wensen en noden en soms nog meer die van mijn echtgenoot centraal laat gelden. Topwijf. Ze doet alles, bloednames, pipi-int-potje, bloedduk, luisteren naar dat inmiddels groter wordend geweld. En daar neemt ze haar tijd voor. Zo zitten we steeds een uurtje in haar Mobiel. Ohja, dat vergat ik, ’t is er eentje op wielen, daar is ze wel lekker alternatief in. Ze heeft geen klassieke praktijkruimte, maar ontvangt haar mama’s en papa’s in een Mobilhome die ze helemaal uitbouwde tot huiselijke consulatieruimte met bedden en zithoek. Nu gij.

Hoe handig trouwens als een mama belt met weeën , die eens ze per plaatse komt, stiekem zijn stilgevallen. Ze doet gewoon een dutje tot papalief haar komt wakker kloppen met de boodschap dat het toch menens werd.

Je leest het, helemaal ons ding.

Ik vind dat een vrouw niet alleen de keuze moet hebben, maar ook op de hoogte moet zijn van haar keuzes. Achter die baarmoeder met of zonder baby zit ook een vrouw. Vaak jong, kwetsbaar en onzeker.

Sla met je vuist op tafel en eis dat je naar je eigen lichaam mag luisteren. Je kiest niet alleen voor een kindje, maar je kiest ook hoe je dat kindje ter wereld brengt.

’t is een Circus, maar iedereen heeft recht op de flosj.

Uwe

Voor de tekening dank ik mijn lieve tante. Dit was tevens mijn geboortekaartje. Veel liefde voor deze vrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s