Op de koffie met Marijke Libert

Marijke Libert schreef het krachtige boek “Ben ik een goede moeder?” waarin een opmerkelijk aantal vrouwen verontwaardigd getuigt over hun ervaringen met Kind&Gezin, onze groeiende organisatie. Verhalen van vroeger, maar ook verhalen van nu. Graag gingen wij, en ook zij in een open gesprek met haar. Beide partijen zenuwachtig en vol verwachting, dronken we water en geen koffie, dat geef ik toe.

Ze is met grote onderscheiding geslaagd in haar opzet. Het neerschijven en bundelen van de kwetsbaarheid in de belangrijkste gebeurtenis in het leven van de vrouw. Moeder worden en moeder zijn. Alle contacten, avonturen die na deze mijlpaal ons pad kruisen zullen nooit zo zijn als daarvoor. Anders. Prioriteiten en dimensies ondersteboven.

De vrouwenkettingen ontstonden heel natuurlijk en gevarieerd. Ze schreef een boek, geen doortast onderzoek. Ze kruiste pad met de kwetsbaarste en ook de welvarendste vrouwen in Vlaanderen.

Wat ze echter niet verwachtte en pas na een interview of 20 ook haar aandacht nam was dat onze organisatie Kind&Gezin toch wel erg vaak terugkwam in deze verhalen. Ze zag een patroon en werd er alerter voor. De vermeldingen die ook echt een impact hadden gehad op het verhaal van deze mama’s haalden het boek. Het zijn er dus meer. Ook positieve, vast zelfs fantastische, maar die lazen we niet in haar boek of de krantenkoppen. Iets met “wat niet is kan nog komen” maakt ons naast terecht teleurgesteld ook wakker.

Marijke zei dat ze gelooft in de geweldige vooruitgang en transformatie die we bezig zijn en ook daarom zo verrast was van de vele – eerder negatieve – vermeldingen.

Maar waarom toch nog zo vaak “wij” aan de schandpaal? Ergens zou het ons mogen geruststellen. Dat hun ervaringen nog zo vurig, boos en geïrriteerd naar boven komen maakt ook dat we nog hoge verwachtingen scheppen bij de ouders van de nu jonge kinderen, de mama’s en papa’s van vandaag. We worden aanzien als een soort van autoriteit, nog steeds, en dat moet uitdraaien als een kracht.

Dat we groot zijn, enorm veel medewerkers huizen maakt het een relevantie dat het soms gewoon niet matcht, klikt, dat is menselijk. Maar moet omwille van 1 “gefaalde” verpleegkundige een hele groep gemotiveerde en getalenteerde werknemers onder de noemer ‘Kind&Gezin’ neergehaald worden, vragen we ons hardop af. Iedereen in de ruimte is gelijkgezind. Nee.

Het is wat het is. Vanaf dat een vrouw in verwachting is wordt ze onvermijdelijk publiek eigendom.

Een kader die schuin hangt in een woonkamer, daar kijken we naar maar zeggen we niets van. Staat er in diezelfde woonkamer een wiegje met een huilende baby vragen we ons meteen hardop af of hij honger, koud of pijn heeft. Die mama had liever dat je iets gezegd had over de kader.

 Mama worden is rauw, hard en doodvermoeiend. De wereld ondersteboven. Wij behoren tot die directe omgeving tijdens dat mama-worden. We moeten met z’n allen de weg gaan die we nu al gaan. Van controlerende en overwoekerende zorgverleners naar ondersteunend en vooral dragend.

We zijn goed, fantastisch bezig en dat bevestigt Marijke (die zelf enkel goeds had ervaren met onze organisatie). Zo’n ervaringen zullen er altijd zijn door verschillende persoonlijkheden en gebrek aan chemie onder elkaar. Maar het mogen geen ervaringen zijn die gaan over onbegrip, gebrek aan ondersteuning en ontbreken van een luisterend oor of kwaliteit aan zorg en kennis.

 Hoe dan ook raad ik iedereen aan het boek vast te nemen en te lezen. Niet in 1 stuk zoals ik deed, maar ketting per ketting, verhaal per verhaal. Laat het je even beroeren. Laat je jezelf in elk van hen veel of net een klein beetje herkennen. Lees het niet als arts, gezinsondersteuner, verpleegkundige of vroedvrouw bij Kind&Gezin, maar als mama, papa, ouder, als mens. Ze heeft gelijk, want ze was boodschapper, bundelaar van de puurste en meest kwetsbare hersenspinsels en rauwe gevoelens van een mama, eentje onder ons.

En daarvoor dank ik haar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s